Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Svečanom sjednicom Fakultetskog...

U petak, 03. svibnja 2022. godine je svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća obilježen Dan Fakulteta, a povodom 5. godišnjice početka obrazovanja u znanstvenom području tehničkih znanosti u poljima računarstva i strojarstva na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli.

Svečana sjednica održala se na prekrasnom i novouređenom Sveučilišnom trgu na adresi Zagrebačka 30.

Na skupu prisutnima obratili su se dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Bernard Franković i prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju Sveučilišta Jurja Dobrile u Pul, izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić – Paić, te rektor u proteklom mandatu, prof. dr. sc. Alfio Barbieri. 

Dekan Franković naglasio je kako danas, Tehnički fakultet u Puli izvodi četiri studijska programa: 

  • sveučilišni preddiplomski studij Računarstva, 
  • stručni preddiplomski studij Proizvodno strojarstvo te 
  • diplomski sveučilišni studij Računarstvo i 
  • diplomski sveučilišni studij Strojarstvo.

A u doglednoj budućnosti razmišlja se o pokretanju studija elektrotehnike za koje postoji izvrsna podloga u ustrojenim studijima. Naravno za postojeće studije, a i za nove, potrebna  su nova radna mjesta u svim zvanjima. 

Na postojećim se studijima, spajajući nove IT tehnologije i industrijsku praksu, uz temeljne tehničke, konvencionalne računarske i strojarske discipline, izučavaju i odabrana područja brodogradnje, inženjerstva morske tehnologije i elektrotehnike kao i nove i moderne tehnologije iz automatike, elektronike, materijala, mehatronike, robotike, novih i obnovljivih izvora energije.

Studijski programi na Tehničkom fakultetu u Puli su koncipirani u skladu sa STEM programom. Jednim od strateških programa u sustavu visokog obrazovanja i znanstvenoistraživačkog rada u RH. (STEM-Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Cilj nam je razviti Fakultet uz visokoškolske nastavnu jedinicu u znanstvenom području Tehničkih znanosti i u znanstvenu instituciju u kojoj je znanstveno istraživanja i stručna suradnja s gospodarstvom na prvome mjestu. 

Prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju, izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić – Paić je posebno naglasila strateško opredjeljenje Sveučilišta, za programe u znanstvenom području tehničkih znanosti.

Na kraju, dekan je izrazio želju da obilježavanje Dana Fakulteta postane tradicija na kojoj će se u svečanom ambijentu prikazati i sumirati uspjesi i rad Fakulteta, posebno naših studenata.

prof. dr. sc. Bernard Franković
dekan

 

Popis obavijesti